WatchBus 手錶討論區 :: 觀看文章 - 買錶的技巧
開新主題 回覆文章 Share
買錶的技巧
前往頁面 上一頁  1, 2, 3, 4
發表人 內容
biupow
新進會員
新進會員
發表 發表於: 星期三 2004-09-01 22:16
引言回覆

Ruhenheim 寫到:
當交學費吧..... 難過
算吧!其實水貨同行貨只要同係真貨就冇問題,分別只在於有冇免費保養期或保養期長短,但過了2年,行貨水貨待遇一樣。如果頭2年隻錶冇毛病,就賺啦,rolex冇咁易壞既。
mango
中級會員
中級會員
發表 發表於: 星期四 2004-09-02 00:24
引言回覆

困惑 ....沒有兩年免費保養是嗎?不是有保單就可以有的嗎?嗚.........
你可以定d,勞力士係真貨就一定有兩年保養!但如果你買時已Date的話!咪由蓋上日子計囉!
真貨勞力士屬全球保養請放心!
但我就一定唔會買非代理嚙(除非價錢差一大截)!皆因有事冇仇報!我唔係錢多,但用幾萬蚊去買錶我就買安心!我唔知你買幾多折?但當你咫K折好未?都只係差$1569.50蚊!
為嘜?安心d唔好咩?好似你咁?比人講兩句你都心慌慌!夠死啦!如果隻錶冇問題你就謝天謝地!但有好幾個網站都有人講偶有問題!例如日子唔跳、慢、快、甚至乎有條友買隻SD後冇姦]絲批,過了一段時間才知!返上行問如何佢都贈你一句去行買啦!冇仇報真慘!
所以我個人認為除非個價錢真的差很遠!否則買錶唔好慳少少!小心今晚訓唔到!
補充一句:我都有買水貨二手新錶,所以只係見解!
Ruhenheim
初級會員
初級會員
發表 發表於: 星期四 2004-09-02 09:21
引言回覆

Mango兄:

第一次買錶總是心大心細又慌失失..... 害羞
單上蓋的是9月6日(?!)不過手錶目前還OK啦(阿彌陀佛....)
請教一下,水貨行貨該如何去分呢?因為當初喜x佳說是行貨,本來還想在聖誕節
買一隻白面給女友,下次該如何防止中招呢?香港買錶又要提防什麼呢?

謝謝
biupow
新進會員
新進會員
發表 發表於: 星期四 2004-09-02 22:38
引言回覆

Mango兄:

單上蓋的是9月6日(?!)不過手錶目前還OK啦(阿彌陀佛....)
請教一下,水貨行貨該如何去分呢?因為當初喜x佳說是行貨,本來還想在聖誕節
買一隻白面給女友,下次該如何防止中招呢?香港買錶又要提防什麼呢?

謝謝
如果係行貨,保單上會印有該認可零售錶行的名字;你張單已有日期,咁2年免費保養便由該日起計。
我估喜x佳冇騙你,隻錶係行貨,只不過係由某某澳門認可零售錶行拆返來賣的行貨,毋須擔心啦。
mango
中級會員
中級會員
發表 發表於: 星期四 2004-09-02 23:04
引言回覆

Mango兄:

謝謝
我打死都係話買行錶!最穩陣!

比個小經驗你!
我係“F”字頭初出之時!曾購買一隻行錶!店舖係東X錶行!你明啦!
我隻錶買魖潃茪諝X了亂子,隻錶唔行!好驚!即請假上行!第一時間我當然垮i行紙(即保用證)上去理論啦!當時小姐問隻錶係那裡買的?我答東X錶行!我也隨即反問佢?你理得我邊到買呀?我有紙咪得囉!因當時隻錶只係買魖潃茪諢I壞鱄茪萴`有火!所以有此反問!
佢答我:唔一定你出示保養證就百份百接受維修上的一齊或保養!(唔知係咪佢]真係對自已所出產有百份百信心才咁講)但佢也補充一句通常會。
我又問:會咪得囉!佢答我]有時都會問及錶主這類問題,同時亦要求我出示東X錶行的發票!我又問:有需要嘛?佢答話有需要時咪需要囉!答得真妙!好彩我都有帶係身,比埋佢睇又點話!
攪髐@輪:佢把我隻錶直接比經理跟進!我心想:出了事嗎?約等了兩分鐘!我都係問多次為何要比經理跟進?佢冇答,只叫我走得!錶攪掂再叫我哄I.....耐人尋味!

過了兩星期後,收到勞記來電,叫我上行垮o!上行後問問甚麼樣!佢]終於都答是因為擺輪擺幅問題!我話擺幅唔夠?佢]話係!
至於為何比經理跟是因為佢]對本身好有自信!極少會遇到我這個問題!所以要經理跟進而已!
我終於放下心頭大石!走時我問及水貨如果遇到這類問題會點處理?
佢]話基本上水貨行貨唔係問題!係真錶就可!反而講到明!如果唔係代理買的話!有事就有機會遇到其它引身的問題!我覺得好有含意!唔知佢係唔係講張代理齔o票就不得而知?
Ruhenheim
初級會員
初級會員
發表 發表於: 星期六 2004-09-04 10:57
引言回覆

感謝!
從之前的文章開始顯示:
4頁(共4頁)
前往:

無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章