WatchBus 手錶討論區 :: 觀看文章 - Explorer I (114270)
開新主題 回覆文章 Share
發表人 內容
mjprince
新進會員
新進會員
發表 發表於: 星期一 2004-05-31 00:44
引言回覆

太約一年前左右,我買了第一隻 rolex Explorer I (114270) 水貨,在法國買的,
平均一個星期快兩分鐘左右,我心想 rolex 都是不外如是, 同我以前所載 oris & tag 都差不多, 但有一日我返工睇報紙見到 rolex 個廣告有個電話號碼, 如是膽粗
粗打電話去問,(其實我果日十分無聊才打電話去問), 之後有一位聲音非常好聽的
小姐解答我的問題,我便同佢講我隻錶一個星期快兩分鐘左右,這樣是否有問題,
這位小姐十分禮貌地講(其實我覺得都幾串), 只要有時差便是有問題的, 可以拿
回來看看,於是我問佢收唔收錢,佢話新買不用收錢,於是我立即拿去比佢睇睇,(可能
我是香港人, 知道不用洗錢便第一時間拿去......), 去到怡和大廈,見到同我講電話
的小姐都幾靓,我便說明來意,佢叫我等等, 之後有位小姐話隻錶要三個星期先有得
拿回,我見佢地工作態度十分認真,便慢慢等三個星期,三個星期後某日,我拿回我
的手錶至現在,太約一年左右的時間,只快了兩分鐘左右,我覺得十分利害,(其間沒有
停止運行),我開始覺得 rolex 並不是浪得虛名,可以用一世的手錶品牌並不多,但
rolex 比我的感覺是隻錶真的可以用到我壽終正寢為此 (現在我2x歲), 嘲笑

可能太多白話,請各位朋友見諒
yym
資深會員
資深會員
發表 發表於: 星期一 2004-05-31 02:40
引言回覆

mjprince 寫到:
太約一年前左右,我買了第一隻 rolex Explorer I (114270) 水貨,在法國買的,
平均一個星期快兩分鐘左右,我心想 rolex 都是不外如是, 同我以前所載 oris & tag 都差不多, 但有一日我返工睇報紙見到 rolex 個廣告有個電話號碼, 如是膽粗
粗打電話去問,(其實我果日十分無聊才打電話去問), 之後有一位聲音非常好聽的
小姐解答我的問題,我便同佢講我隻錶一個星期快兩分鐘左右,這樣是否有問題,
這位小姐十分禮貌地講(其實我覺得都幾串), 只要有時差便是有問題的, 可以拿
回來看看,於是我問佢收唔收錢,佢話新買不用收錢,於是我立即拿去比佢睇睇,(可能
我是香港人, 知道不用洗錢便第一時間拿去......), 去到怡和大廈,見到同我講電話
的小姐都幾靓,我便說明來意,佢叫我等等, 之後有位小姐話隻錶要三個星期先有得
拿回,我見佢地工作態度十分認真,便慢慢等三個星期,三個星期後某日,我拿回我
的手錶至現在,太約一年左右的時間,只快了兩分鐘左右,我覺得十分利害,(其間沒有
停止運行),我開始覺得 rolex 並不是浪得虛名,可以用一世的手錶品牌並不多,但
rolex 比我的感覺是隻錶真的可以用到我壽終正寢為此 (現在我2x歲), 嘲笑

可能太多白話,請各位朋友見諒

Nice to Know that they provide such service. Thank you. 耍酷
rolex1016
白金會員
白金會員
發表 發表於: 星期一 2004-05-31 12:45
引言回覆

不錯的過程 嘲笑
mjprince
新進會員
新進會員
發表 發表於: 星期一 2004-05-31 15:40
引言回覆

其實中間還有一段插曲, 果日我攞齊買錶發票及ROLEX 出世紙證書, 直闖位於中環怡和大廈嘅維修部排隊, 大約等了十分鐘左右, 就有一位小姐問我隻錶有什麼問題, 我便同佢講我隻錶一個星期快兩分鐘左右, 個位小姐跟着同我隻錶登記, 佢話下一次再拿回來維修不用再帶出世紙證書, 已經有了記錄, 跟着將我隻錶用工具將錶帶拆除, 即場給維修師父作詳細檢查,其間有一位身穿綠色筆直西裝的外耤人士過來了解情況, 而我見佢非常之緊張, 可能只有我買了不夠兩星期便拿回來維修, 最後維修師父話要放低三個星期維修, 而代理就俾了孩紙仔我, 給我下次拿錶用的,(用手寫! 都幾簡陋) 。

三個星期後某日, 個位小姐同我講隻錶已調教好了, 於是我出於好奇問佢隻錶出了什麼毛病, 佢話因為我隻手錶原本只在歐洲地區發受, 調教方面同亞洲不同, 所以便出了時差問題, 其間我見到有張A5 SIZE 大的紙同我隻錶一齊拿出來, 我問佢這張紙是什麽, 佢話隻錶調教時間 REPORT 之類, 我問佢送了比我得唔得, 佢笑咪咪地答不行, 佢話這張REPORT 之類的東西不可以流出市面, 之後我還問了幾個問題, 佢都非常樂意地回答, 最後還給了一個十分精美的紙信封給我袋表 哈 哈 哈 哈 哈 哈

其後我覺得隻錶維修前後是有小小分別的, 機械運行聲比以前大聲, (其實不留心是擦覺不到的), 運行好像比以前有力, 希望不是我的幻覺。

嘲笑 其實我買ROLEX原因不是為了滿足自己的虛榮心, 記得我太約十七,十八歲左右,我對ROLEX沒有什麼好感, 金銀膶, 滿天星, 感覺十分濁氣, 覺得只有暴發戶, 同一些財大氣粗的人才載的, (如有得罪, 請多多包涵), 直至我看了有一套木村及松隆子所主演的日劇, 才發覺ROLEX 原來都有這樣平凡而實用的手錶,可惜當年還是學生的我,零用錢只得一千幾百元,萬元對我來說簡直是天文數字,(果時我還未知隻手錶十分熱責,要炒價先有得交易,真是多得木村唔小),最後自自然然不了了之,到了我出來社會工作,因為工作性質關係,時間對我都幾重要,時常要趕deadline, 將有限的時間用到盡, 覺得以前所載的手錶不太準時, 所以才肉赤地買了弟一隻 ROLEX, 而我買Explorer I 原因是隻錶設計簡單, 沒有多餘的工能, 就好似一個掛牆大鐘, 完全為看時間而設計, 對我而言簡單便是美 嘲笑
rolex1016
白金會員
白金會員
發表 發表於: 星期一 2004-05-31 18:21
引言回覆

「人的一生裡,總會有一段時間,是什麼事情也不想的,除了戀愛之外。在那樣的日子裡,是屬於戀愛的時間。就只要戀愛,就夠了。」
SAS
榮譽版面管理員
榮譽版面管理員
發表 發表於: 星期一 2004-05-31 20:09
引言回覆

mjprince 寫到:

嘲笑 其實我買ROLEX原因不是為了滿足自己的虛榮心, 記得我太約十七,十八歲左右,我對ROLEX沒有什麼好感, 金銀膶, 滿天星, 感覺十分濁氣, 覺得只有暴發戶, 同一些財大氣粗的人才載的, (如有得罪, 請多多包涵), 直至我看了有一套木村及松隆子所主演的日劇, 才發覺ROLEX 原來都有這樣平凡而實用的手錶,可惜當年還是學生的我,零用錢只得一千幾百元,萬元對我來說簡直是天文數字,(果時我還未知隻手錶十分熱責,要炒價先有得交易,真是多得木村唔小),最後自自然然不了了之,到了我出來社會工作,因為工作性質關係,時間對我都幾重要,時常要趕deadline, 將有限的時間用到盡, 覺得以前所載的手錶不太準時, 所以才肉赤地買了弟一隻 ROLEX, 而我買Explorer I 原因是隻錶設計簡單, 沒有多餘的工能, 就好似一個掛牆大鐘, 完全為看時間而設計, 對我而言簡單便是美 嘲笑

我以前也曾經這樣認為勞力士
但是我朋友告訴我 勞力士有他厲害的地方
當你去接觸他之後 你對他才有另外一層的感受
好東西! 眨眼

中級會員
發表 發表於: 星期三 2004-06-02 23:23
引言回覆

勞力士萬歲!
從之前的文章開始顯示:
1頁(共1頁)
前往:

無法 在這個版面發表文章